Lindra din mensvärk utan piller

Brukar du också råka ut för en sjuhelsikes mensvärk en gång i månaden som förstör hela din dag? Vill du som jag slippa stoppa i dig en massa piller för att bli av med smärtan? Här kommer en liten förklaring av vad mensvärk är samt tips på lite mer naturliga sätt att lindra värken:

 

Mensvärk beror på sammandragningar och kramper i livmoderns muskulatur, som stimuleras av ämnet prostaglandin under mensens första dagar. Resultatet blir en form av träningsvärk i livmodermuskulaturen: sammandragningarna blir så kraftiga att det uppstår syrebrist. Att ha värk vid mens är särskilt vanligt bland unga kvinnor. Många gånger dämpas mensvärken efter att man fött barn. Värken brukar också lätta i 30-årsåldern.

 

 

Piller- en snabb lösning?

Det är väldigt enkelt att bara ta en smärtstillande tablett för att lindra värken kortsiktigt. Ja visst, symptomen lindras, men du har fortfarande inte gått till roten av problemet, dvs. att släppa på muskelsammandragningarna i livmodern. Ipren/Ibuprofen är ett vanligt febernedsättande, antiinflammatioriskt och smärtstillande medel som är ett kortverkande NSAID-preparat. Pillret verkar genom att hämma vissa enzymer i kroppen. Det finns ett starkt samband mellan dosen ipren/ibuprofen och allvarliga biverkningar från mag-tarmkanalen så som sårbildning i magsäcken och tolvfingertarmen. Så min fråga är: Är det värt att stoppa i sig kortsiktiga smärtlindrande preparat som i längden kan göra dina magsmärtor än värre?

 

Egenvård vid mensvärk

Värme kan lindra smärta genom att blodets genomströmning ökar. Man kan pröva att lägga en vetekudde eller värmedyna på nedre delen av magen. Det fungerar också bra att linda in en flaska med varmt vatten i en handduk och lägga på magen. Man ska aldrig lägga något hett direkt mot huden. När du ligger ned kan det kännas bra att ha uppdragna knän.

Många upplever att det känns bättre om man rör på sig, till exempel promenerar. Många undviker träning och idrott när man har mensvärk, men krampen i livmodern kan faktiskt släppa bara genom att man rör på sig. Även sex eller att onanera under mens kan vara ett sätt att lindra värken då en orgasm kan göra att livmoderns muskulatur slappnar av.

 

Ingefärsté

En dansk studie visar på att den höstigt peppriga roten fungerar på samma sätt som aspirin vid migrän och mensvärk.


Så här enkelt gör du en rykande kopp värklindring:


1 kopp kokande vatten

1 tsk färsk, riven ingefära

2 tsk flytande honung

Saften av en halv citron

Låt dra 5 minuter och sila. Drick och njut!

 

 

Yogaövningar

Några övningar som brukar fungera bra när jag har mensvärk:

 

1. Fjärilen Gör så här: Sitt mot en vägg så att du blir rak i ryggen. Sätt fotsulorna mot varandra och pressa ner utsidan av låren mot golvet. TID: 3-5 minuter. Kommentar: Den här övningen stärker urinblåsan och bäckenområdet samtidigt som blodgenomströmningen ökar.

1. FJÄRILENGör så här: Sitt mot en vägg så att du blir rak i ryggen. Sätt fotsulorna mot varandra och pressa ner utsidan av låren mot golvet. TID: 3-5 minuter. Kommentar: Den här övningen stärker urinblåsan och bäckenområdet samtidigt som blodgenomströmningen ökar.

 

.2. Liggande fjäril. Gör så här: Lägg en ihoprullad filt under dig som stöd för svanken. Ha fötterna mot väggen så att du kan hålla ihop dem. TID: 3-5 minuter. Kommentar: Det här är en viloställning som kan användas för att motverka kramper i bäckenbotten, mage och rygg.

2. LIGGANDE FJÄRIL.Gör så här: Lägg en ihoprullad filt under dig som stöd för svanken. Ha fötterna mot väggen så att du kan hålla ihop dem. TID: 3-5 minuter. Kommentar: Det här är en viloställning som kan användas för att motverka kramper i bäckenbotten, mage och rygg.

 

3. Framåtlutande ställning. Gör så här: Lägg en filt på låren så att du kan vila huvudet mot den. Vik dig framåt. Är du kort i baksidan av låren kan du böja benen och lägga en kudde under knävecket. TID: 3-5 minuter. Kommentar: Övningen tonar och masserar mag- och pelvisområdet och stimulerar blodcirkulationen runt ryggraden. Även bukspottkörtlar och binjurar aktiveras.

 

3. FRAMÅTLUTANDE STÄLLNING.Gör så här: Lägg en filt på låren så att du kan vila huvudet mot den. Vik dig framåt. Är du kort i baksidan av låren kan du böja benen och lägga en kudde under knävecket. TID: 3-5 minuter. Kommentar: Övningen tonar och masserar mag- och pelvisområdet och stimulerar blodcirkulationen runt ryggraden. Även bukspottkörtlar och binjurar aktiveras.

 

Läs mer om yogaställningarna här:

http://www.aftonbladet.se/halsa/article10195326.ab

 

Jag brukar ta en lång varm dusch, sedan lägger jag mig i sängen på min spikmatta och lägger en varm vetekudde på magen där smärtan är som värst. Jag dricker mycket te med färskriven ingefära i och en hel del vatten. Efter det känns det oftast mycket bättre!

 

 

Har du några tips och förslag på hur man kan lindra mensvärk utan piller? Skriv gärna och berätta!

 

 

 

 


Trackback
RSS 2.0