Bovetebröd med basilika
Häromdan bakade jag ett fantastiskt gott bröd med min nya favoritingrediens- bovete. Eftersom det inte innehåller något gluten så tänkte jag att det bara skulle smula sönder och bli torrt, men jag hade fel, brödet smakade underbart!
Själva tillagningen av brödet är väldigt enkelt. Det som behövs göras är dock att förbereda groddning av bovetet ca 2-3 dagar innan. Om du vill veta mer om att grodda kika in på mitt inlägg "Groddelidoddeli" för lite tips. I vanliga fall brukar groddningen ta ca 4-5 dagar, men bovetet behöver du som sagt bara grodda 2-3 dagar.
200 g helt bovete
1 msk färsk, torkad eller fryst basilika
1/2 dl vatten
2 tsk bakpulver
2,5 dl solrosfrön
1 tsk flingsalt
Grodda bovetet i 2-3 dagar så att de får en liten groddsvans. När de är färdiga, mixa alla ingredienser i en matberedare. Häll över i en liten smord brödform och grädda i 175 grader ca 40-60 min eller häll upp i små enportionsformar så blir det mer som små matmuffins (se bild), sänk då tiden i ugnen till ca 30-40 min.
Istället för smör kan man skära upp brödet och ringla olivolja på samt toppa med groddar av valfri sort. Om du vill göra ett större bröd i en stor brödform så kan du bara dubbla receptet.

Bovetebröd med groddar gjorda på alfalfafrö och gröna linser
Kommentarer
Trackback