Bovetegröt

För att underlätta matsmältningen och lättare kunna ta upp näringsämnena i livsmedlen vi äter är det viktigt att tugga maten ordentligt och vara närvarande i det vi gör. Så det jag lär mig just nu är att när jag äter, då äter jag bara. Jag fokuserar på färg, smak, konsistens och njuter av varje tugga. För att kunna göra det behöver jag lägga ifrån mig telefonen, datorn, tidningen, tv:n och allt sånt som stör, som gör att jag inte är närvarande i det jag gör. Jag tror det är viktigt att tänka på det, att njuta av maten som vi tillagat med hjärta om omsorg, att även äta den med detsamma. Allt för en stressfri och njutbar stund på dagen.
 
Bovete är inget vete som det kanske låter, utan en växt som är nära besläktad med rabarber och ängssyra. Det är alltså glutenfritt och finns i olika varianter, bl.a. som helt bovete, krossat bovete och boveteflingor. Perfekt att göra gröt på, använda i bakning samt att grodda (läs mer i mitt blogginlägg Groddelidoddeli om du vill veta hur man groddar). Bovetets skal innehåller färgämnet fagopyrin som kan vara allergiframkallande. Så det är viktigt att skölja bovetet några gånger i varmt vatten innan användning för att det ska försvinna. Bovetet är nyttigt då det innehåller alla åtta essesiella aminosyror, magnesium, fosfor samt en mängd andra mineraler.
 
Så dagen till ära har jag gjort en fantastiskt god bovetegröt som jag hittade i boken "Maten är min medicin" men gjorde om lite då jag inte hade alla ingredienser hemma.
 
 
                                                                                 
 
Bovetegröt
3 portioner
 
4 msk helt bovete
1 msk solrosfrön
3 dl hirsflingor
1 msk råris
1,5 msk hela linfrön
1,5 msk krossade linfrön
4 st dadlar urkärnade
1 tsk ingefära
1 krm kardemumma
1 tsk kanel
3 dl vatten
 
Skölj bovetet noga i varmt vatten. Blanda alla ingredienser i en skål, täck över och låt stå i kylen över natten. Värm gröten morgonen efter i en kastrull men låt den inte koka. Servera med havredryck, sojamjölk eller mandelmjölk och ev. några bär eller frukt. Håller tre dagar i kylen, så äter du ensam står gröten färdig i två dagar, bra va! :)  Är det någon ingrediens du inte har hemma var inte rädd för att byta ut den mot något annat du hittar i skafferiet.
 
 
 
Jag lovar, den är godare än vad den kanske ser ut på den här bilden :)
 
 
 
 
 
 
 
         
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0