Detox - årets första storstädning
Igår började jag min två veckor långa detox för att rensa ut all gammal slagg och annan bös som gosat sig fast i tarmfickorna under året som gått. Jag har haft mycket eksem och utslag på kroppen de senaste veckorna och fått utlåtande från doktorn att det kan vara en inflammation som kan avhjälpas med penicillin. Då jag ogärna äter läkemdel tänkte jag att på nåt sätt ska jag väl kunna avhjälpa det hela på egen hand.
Eftersom jag har ätit en hel del vitt raffinerat socker under jul och nyår, vilket jag tror kan vara en bidragande orsak till utslagen, tänkte jag att jag skulle göra precis tvärtom, äta så oraffinerat som möjligt.
Så jag började leta information om detox i olika Raw food böcker. ayurvediska kokböcker m.m. Så efter lite fundering och planering har jag nu satt ihop ett schema som jag ska följa de två närmsta veckorna.
I fjorton dagar kommer jag att äta mestadels raw food, alltså råvaror som inte är upphettade till mer än 42 grader. Vissa måltider kommer dock vara uppkokta, så det blir ingen överdrivet strikt raw-food detox. Jag kommer att äta 5 måltider per dag, alltså frukost, lunch, middag och två mellanmål. Här på bloggen kommer jag att lägga ut ett smakprov på olika rätter jag äter under dessa två veckor, så räkna inte med att jag lägger ut alla måltider alla dagar, det är jag nog lite för lat för ;)
Här kan du läsa mer om raw food http://rawfoodbyerica.se/
Recept och info har jag bl.a. hittat i: Maten är min medicin av Janesh Vaidya, Raw food på svenska och ett lättare liv på tre veckor av Erica Palmcrantz Aziz, Detox av Ulrika Davidsson.
Första detox-dagen
Till frukost drack jag först ett glas vatten med pressad citron och psylliumfröskal i som innehåller fibrer som "städar rent tarmen" och håller magen igång. Efter det åt jag en mumsig bovtegröt med hackade dadlar, linfrön, gurkmeja, kanel och kardemumma.
Min lunch och middag hittade jag inspiration till i Erica Palmcrantz Aziz bok Raw food - ett lättare liv på tre veckor.
Supergod soppa! Söt och krämig i konsistensen.
Rödbetssoppa
3 rödbetor i bitar
1 äpple i bitar
1 msk citronsaft
Vatten
Avokado (kan uteslutas)
Riven pepparrot (kan uteslutas)
Mixa i en matberedare eller en mixer. Klart!
Tillbehör:
1-2 Riskakor
Groddar valfri sort (se mitt tidigare inlägg Groddelidoddeli om du vill veta mer om hur man kan grodda själv)

Till mellanmål åt jag frukt och drack Dr stones té från Aftek som innehåller bockhornsklöver, fänkål, anis, lakritsrot och pepparmynta. Fanstastiskt gott och bra för matsmältningen!
Här kan du köpa teer i massor: http://www.dryckogott.se/te/dr-stones-ortte
Kommentarer
Trackback