Hårfärg utan kemikalier
Ibland när jag frågar vänner och bekanta vad de har för naturlig hårfärg så vet de knappt själva. Men jag kan inte klandra de, det gör knappast jag heller. Råttfärgat, mörkblont eller nåt sånt, typ. Det var så längesen jag hade min egen hårfärg så jag vet inte så noga. Jag tror att många känner igen sig i detta. Att färga håret är mer vanligt än att inte göra det, iaf när det gäller damerna. En dansk undersökning visade att 75% av alla danska kvinnor och 18% av männen färgat håret någon gång i sitt liv.
Allergiska reaktioner
Hårfärgen är ett sätt att variera sig och uttrycka sin identitet på samma sätt som man varierar sina kläder. Det är så etablerat att färga håret att många inte hör varningsropen som skallar även om man känner hur det svider i hårbotten då färgen kletats på. Ungefär var tjugonde person som provar hårfärg får en allergisk reaktion. Vissa blir så sjuka att de blir tvungna att besöka sjukhus och en del får leva med allergin resten av livet. Även om varningar från forskarna är många och kommer ofta, nonchaleras de av den stora massan. Carola Lidén som är forskare och professor vid Karolinska institutet har undersökt 122 vanliga hårfärgningsprodukter som finns i handeln. 120 av dessa innehöll starkt eller till och med extremt allergiframkallande ämnen. Vissa av de mest cancerframkallande ämnena förbjöds för några år sedan. Trots detta finns det fortfarande flera likartade ämnen i hårfärger som är tillåtna, ex. en aromatisk amin som kallas parafenylendiamin (PPD) som är starkt allergiframkallande.
Som vanligt är det en stark industri som gör sig feta förtjänster på hårfärgsprodukterna. Det finns en storskalig lobbyverksamhet inom EU som gör att industrierna inte alls är intresserade att begränsa sina verksamheter. Så frågan är vad som är viktigast, folkhälsan eller ekonomin. Förmodligen det sistnämnda precis som när det gäller så mycket annat i dagens pengakåta samhälle.
Påverkan på hårfrisörer och gravida
En grupp forskare i Lund har studerat frisörernas situation och kommit fram till att många har svårare att skaffa barn, vissa får barn som är mindre och oftare missbildade. Många utvecklar astma, eksem och näsbesvär i högre grad än andra yrkesgrupper. Att färga håret när man är gravid avråder man från exempelvis i Danmark, men dock inte i Sverige. Här är kunskapsläget oklart då det finns forskningsresultat som både stödjer och inte stödjer att det kan ge problem för fostret då mamman färgar håret. Frågan är ändå om man vill chansa?
Miljön får lida
Förutom att dessa kemikalier kan vara ohälsosamma för oss människor, så är de även det för våra vattendrag. De aromatiska aminerna innehåller ämnen som klor, aluminium, koppar och krom. Dessa hamnar så småningom hos reningsverken som slussar dem vidare ut i havet där djur och natur får lida p.g.a. vår lättsinniga fåfänga.
Hårfärg utan kemikalier
Det poppar ständigt upp nya salonger som använder naturliga och ekologiska produkter. Av olika substanser av rabarber, kaffe, bark, nässla, kastanj m.m. kan man få fram alltifrån gyllengula, röda, bruna och till och med svarta nyanser.
Vill du vara lite mer ekonomisk och färga håret hemma så är henna något jag själv använt mig av sedan flera år tillbaka. Henna är ett röd-brunt färgämne i form av ett pulver som framförallt används för att färga hår och är alltså en helt naturlig produkt. Henna är det arabiska namnet på en buske från vilken bladen insamlas och torkas för att tillverka hennapulvret.
Det är ovanligt att ren henna framkallar allergiska reaktioner. Däremot finns det henna uppblandad med olika kemikalier som kan ge starka allergiska reaktioner med bland annat andnöd som symptom. I svart henna tillsätts ibland para-fenylendiamin (PPD) som är allergiframkallande. Så för att undvika detta är det viktigt att veta vilken typ av henna som är naturlig och utan tillsatser. Märket jag använder innehåller endast pulver från hennabusken och heter Herbique. Det går att köpa i bl.a. hälsokostaffärer i olika nyanser.
Fördelarna med henna enligt mig är att det är naturligt, billigt (man kan använda en förpackning för 60 kr 2 ggr till axellångt hår), man kan färga enbart utväxten utan att behöva slänga överbliven färg då det bara är pulver som blandas ut i vatten, det blir en fin lyster, hårstråna blir tjockare och framförallt ser resultatet naturligt ut.
Den enda nackdelen är att det tar lite längre tid för färgen att dra in (ca 2 h istället för ½ h) vid färgning samt att det kan bli ojämnt resultat första gångerna man färgar pga. kemikalierester från färgning med ”vanlig” hårfärg. Så tipset där är att först testa på en hårslinga. Blir inte resultatet som du önskat, färga håret 1-2 ggr till så brukar det täcka.
I mina yngre dar färgade jag ofta mitt hår med hårfärg innehållande div. kemikalier. Efter att jag blev tipsad om att testa henna blev detta sedan ett självklart val. Så efter flera års användande känns det väldigt mycket bättre att kunna använda en naturlig färg som henna istället för att varje månad mata mitt hår med en kemikaliehärd som jag inte har någon aning om ifall den sugs upp av mina hårsäckar och går vidare ut i blodomloppet eller var de starka ångorna jag andas in tar vägen.
Tips på fler naturfärger innehållande örter går att hitta hos märken som Logona och Sante.
Nästa gång du färgar håret eller går in en butik som säljer "vanlig" hårfärg, ta en titt på innehållsförteckningen och förundras över alla konstiga ämnen som står uppradade. Ämnen som du förmodligen inte har en aning om vad de betyder eller kan ge för effekt på din hälsa.
Banan och kikärtsgryta

Menskopp
För dig som tröttnat på dyra, miljöbelastande och obekväma mensskydd
För några månader sedan köpte jag mig en menskopp! Jag blev tipsad av några vänner som hade använt det istället för vanliga mensskydd i flera år och tyckte att det fungerade jättebra. Så självklart var även jag tvungen att testa! En supersmart sak som har betydligt mer fördelar än andra alternativ jag testat tidigare. Så här kommer lite info om denna smarta uppfinning:
Menskopp, som även kallas m-kopp och månadskopp, är ett mensskydd gjort av silikon eller latex som förs in i i slidan och fångar upp mensturationsblodet. Menskoppen är en flergångsprodukt och är därför ett klimatsmart menskydd.
En skillnad jämfört med tamponger är att underlivets naturliga fukt inte sugs upp. Vissa kvinnor upplever minskade besvär från svampinfektioner med menskopp p.g.a. att den i jämförelse med tamponger ger en lägre grogrund för bakterier i underlivet.
Enligt Apoteket förbrukar varje kvinna under sin livstid i snitt ca 10.000 tamponger och bindor. Dessa mensskydd är ofta klorblekta och tillverkade i plast vilket är svårt för naturen att bryta ner.
En menskopp kan du använda i tio år, d.v.s. du gör av med ca 4-5 st menskoppar under din livstid vilket gör en väldigt stor skillnad för klimatet.
Det är som att föra upp en tampong förutom att iaf jag slipper det där torra skavet som kan bli av tamponger. Blodet samlas upp i koppen och när det är dags att tömma den i toaletten är det bara att skölja ur den under rinnande vatten efteråt
Så använder du menskoppen
• Menskoppen bärs precis som en tampong. Den viks ihop och förs upp. Då öppnar den sig och skapar en vakuumförsegling och fångar upp blodet.
• Den finns i olika storlekar bl.a. beroende på hur riklig menstruation man har. Koppen ska tömmas två till tre gånger per dygn beroende på hur riklig mens en har. Jag tömmer oftast min en till två gång per dygn.
• När man tömmer den ska den tvättas av med vatten. Mellan varje mensperiod bör den också kokas i vatten med lite salt i.
• Menskoppen kan användas vid bad och simning och behöver heller inte tas ut vid toalettbesök.
•Den kan bäras i upp till 12h mellan tömningarna. Det går alltså bra att sova med den.
•Det kan behövas lite träning att sätta i och ta ur innan menskoppen fungerar perfekt.
Billigt alternativ
En kvinna har i snitt mens i ca 40 år under sin livstid. Om man använder ungfär 1,5 paket bindor (14 st/paket) i månaden i 40 år gör man av med ca 18.000:- på mensskydd.
Om man däremot under samma tid använder menskopp (totalt 4 st) blir summan ca 1200:-
Med andra ord, genom att använda menskopp sparar man nästan 17.000:- på mensskydd under sin livstid.
Här kan du köpa menskopp:
http://www.jordklok.se/hygien/menskopp
Kan även finnas på vissa välsorterade hälsobutiker.
En film som förklarar hur menskoppen Mooncup används:
http://www.youtube.com/watch?v=FaZJVOHdGsw&feature=player_embedded