Bönhummus
En egenkomponerad bönhummus som fungerar perfekt som pålägg på frukostmackan eller som tillbehör till middagen! Den är både gluten-, laktos-, mjölkfri samt vegetarisk. Och än bättre, den är även billig, nyttig och god!
Ingredienser:
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 dl kidneybönor - blötlagda och kokta eller konserverade
2dl vita bönor - blötlagda och kokta eller konserverade (kan även bytas ut mot andra bönsorter)
2 msk persilja
4 msk balsamvinäger
1-2 tsk dijonsenap (kan uteslutas, men ger väldigt god smak)
1 dl vatten
½ dl olivolja
2 krm sambal oelek (kan ersättas med cayenne eller chilipeppar)
3 msk sesamfrö
Salt och peppar efter behag
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål, mixa med mixerstav eller matberedare. Häll bönhummusen i inte alltför stora tättslutande burkar och frys in det du inte hinner äta upp inom ca 5 dagar. Ät och frodas!
En grymt god bönhummus-frukostmacka!
Här som tillbehör till filodegsknyten, ugnsbakade gulbetor, kikärtor och majs