Groddelidoddeli
Supergott, nyttigt, billigt, enkelt och roligt är d att grodda! Jag och mina kombos försöker se till att vi alltid har groddar hemma till smörgåsen, salladen eller som tillbehör till maten. Groddar är ovanligt kompletta och koncentrerade näringsmässigt jämfört med annan vegetabilisk kost. De är sprängfyllda med bland annat mineraler, vitaminer och protein. Den bästa mixen av näring får du om du varierar groddar och vågar testa att grodda olika sorters frön. Om du är nybörjare är det smart att börja grodda något enkelt. Mungbönor, alfalfafrön och linser är enkla och gror snällt.
Det här behöver du för att komma i gång:
1. En bunke att skölja fröna/bönorna i.
2. En glasburk med nät över öppningen, fastspänt med gummiband, att grodda i. Det finns också färdiga groddburkar att köpa bl.a. på hälsobutiker. Det är ofta en låda med olika sektioner där konstruktionen gör det lättare att skölja groddarna samt att man kan grodda olika frön samtidigt utan att behöva blanda dem.
Gör så här:
All groddning börjar med att du sköljer det du ska grodda och låter det stå i vatten. Små frön som alfalfa och solros bör ligga i blöt 8-10 timmar. Större frön som mungbönor och kikärtor 12-15 timmar. Ett bra riktmärke är att hälla på minst fyra gånger så mycket vatten som frön. Ta inte för mycket frön, tänk på att fröna ökar kraftigt i storlek, alfalfa så mycket som 30 gånger sin ursprungliga storlek. Ställ glasburken med groddarna upp och ner lutad i exempelvis en skål med höga kanter eller i diskstället och låt dem rinna av. Upprepa proceduren och skölj groddarna morgon och kväll. De första dygnen mår groddarna bäst av mörker, men när de nästan är klara blir de vackert gröna om de får stå ljust. Efter bara några dagars groddning är groddarna utvecklade och klara att ätas! Förvara dem sedan i en tättslutande burk i kylen.
Nästan alla groddar äts direkt som så som de är. Ha de på mackan, i sallad eller som tillbehör till middagen. Sojabönor och kikärtor är de enda groddarna som bör förvällas fem minuter innan man äter dem. Detta beror på att de innehåller ett värmekänsligt enzym som motarbetar andra enzymers arbete vid matsmältningen.
Vad går att grodda?
De flesta frön och bönor går att grodda. Följande är särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa och ruccola.
Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Mungbönor, sojabönor, kikärter och adulkbönor. Varva frön, ärtor och bönor för att maximera näringsintaget.
Lycka till!
Senast groddade vi alfalfafrön blandat med lite senapsfrö i groddlådan samt linser i en glasburk. Allt du behöver för att komma i gång är en glasburk med nät över fastspänt med ett gummiband. De flesta frön ska ligga i blöt ca 6-12 timmar innan de börjar gro.
Alfalfafrön är roliga att grodda och innehåller mycket betakaroten, vitaminer och mineraler och blir ett perfekt pålägg på mackan tillsammans med t.ex. smör, avokado, tomat eller paprika. Ett tips är att strö på lite Herbamare örtsalt på för att få fram än mer smak. Groddar funkar till det mesta, det är bara fantasin som sätter stopp!
De färdiga groddarna blev en go sallad med alfalfagroddar, groddade linser, paprika, vindruvor, morötter , isbergssallat, stekt ägg, currydressing och örtsalt.