Falafelbiffar med tomat- och basilikasås

                                                               
                          
                                  
 
 
Glutenfria och veganska
 
FALAFELBIFFAR
 
Ingredienser:
4 portioner
 
200g kokta kikärtor
2 msk krossat linfrö blötlagt i 1 dl vatten (istället för ägg) 
1/2 dl kikärtsmjöl, glutenfritt mjöl eller bovetemjöl
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk persilja eller andra örter
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk spiskummin
Lite sesamfrö 
4 port. hirs/quinoa/ris
 
Gör såhär:
Börja med att blötlägga linfrö i vatten ca 10 min. Skala och hacka lök samt vitlök. Kör kikärtor i en matberedare eller mixer, tillsätt lök, vitlök, linfrön, persilja och kryddor och blanda väl. Forma små platta biffar och vänd de i sesamfrö eller stek som de är i ekologisk varmpressad oliv- eller rapsolja. 
Servera biffarna med hirs, quinoa eller ris samt tomatsåsen här nedan:
 
 
TOMATSÅS
 
Ingredienser:
400-500 g krossade tomater
3 msk matpuré
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 msk basilika (fryst eller torkad)
2 tsk agavesirap eller 1 tsk socker
Salt 
Svartpeppar
 
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök och stek lite snabbt tills de får lite färg. Blanda övriga ingredienser och låt puttra utan lock i ca 15-20 min. 
 
Smarrig måltid!!
 
 
 
 
 

Godis - ekologiskt, fairtrade & veganskt

                        Här kommer det att fyllas på goa grejer allteftersom. Tipsa gärna!    
 
                                            
 
                                       
 
 
 
 
 

Grönkålspaj med kantareller - vegansk & glutenfri


Förra veckan gjorde jag och en vän till mig en fantastiskt god paj med lite höstiga ingredienser som kantareller och grönkål! Vi gjorde den även vegansk och glutenfri och testade att ha i kikärtsmjöl eftersom det är proteinrikt och har bra bindningsförmåga. Tyvärr glömde jag att fota pajen så ni får använda er livliga fantasi istället :) 
 
4 portioner
 
Pajdeg: 
 
1,5 dl glutenfri & mjölkfri mjölmix (Finax eller Lailas)
1,5 dl kikärtsmjöl (finns att köpa i vissa importbutiker/orientlivs)
0,75 dl ekologisk rapsolja eller olivolja
0,75 dl vatten
0,5 tsk salt
 
Blanda de torra ingredienserna, häll sedan i olja, vatten och blanda noga.
Tryck ut degen i en pajform som är ca 25 cm i diameter.
Förgrädda skalet i ugnen ca 10 min på 175 grader.
 
 
Fyllning:
 
1 gul eller röd lök
2-3 vitlöksklyftor
1 ekologisk tomat
200-300 g kantareller, skivad
3 stora blad färsk grönkål eller 1/2 pkt fryst
3 msk ekologisk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 burk oatly fraiche (havrebaserad creme fraiche)
2-3 tsk ekologisk grönsaksbuljong 
1 tsk timjan färsk, fryst eller torkad
1 tsk havssalt eller himalayasalt
0,5 tsk svartpeppar
 
Hacka löken och pressa vitlöken, stek på tillsammans med kantarellerna i några minuter. Strimla grönkålen och lägg ner i pannan eller lägg i den frysta som den är. Tillsätt timjan och vinäger, låt småkoka i någon minut. Rör ner oatly fraiche, salt och peppar och häll över ingredienserna på pajskalet. Toppa med skivad tomat.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
 
 
                                                       
 
 
 
 
 

RSS 2.0