Grönkålspaj med kantareller - vegansk & glutenfri
Förra veckan gjorde jag och en vän till mig en fantastiskt god paj med lite höstiga ingredienser som kantareller och grönkål! Vi gjorde den även vegansk och glutenfri och testade att ha i kikärtsmjöl eftersom det är proteinrikt och har bra bindningsförmåga. Tyvärr glömde jag att fota pajen så ni får använda er livliga fantasi istället :)
4 portioner
Pajdeg:
1,5 dl glutenfri & mjölkfri mjölmix (Finax eller Lailas)
1,5 dl kikärtsmjöl (finns att köpa i vissa importbutiker/orientlivs)
0,75 dl ekologisk rapsolja eller olivolja
0,75 dl vatten
0,5 tsk salt
Blanda de torra ingredienserna, häll sedan i olja, vatten och blanda noga.
Tryck ut degen i en pajform som är ca 25 cm i diameter.
Förgrädda skalet i ugnen ca 10 min på 175 grader.
Fyllning:
1 gul eller röd lök
2-3 vitlöksklyftor
1 ekologisk tomat
200-300 g kantareller, skivad
3 stora blad färsk grönkål eller 1/2 pkt fryst
3 msk ekologisk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 burk oatly fraiche (havrebaserad creme fraiche)
2-3 tsk ekologisk grönsaksbuljong
1 tsk timjan färsk, fryst eller torkad
1 tsk havssalt eller himalayasalt
0,5 tsk svartpeppar
Hacka löken och pressa vitlöken, stek på tillsammans med kantarellerna i några minuter. Strimla grönkålen och lägg ner i pannan eller lägg i den frysta som den är. Tillsätt timjan och vinäger, låt småkoka i någon minut. Rör ner oatly fraiche, salt och peppar och häll över ingredienserna på pajskalet. Toppa med skivad tomat.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Kommentarer
Trackback