Rönnbär- det röda guldet
Idag har jag varit ute och plockat ett av våra nyttiga superbär, nämligen rönnbär! De finns ju överallt just nu och ser så ståtligt vackra ut att jag kan inte låta bli att ta med mig dem hem! Själv använder jag de till att dekorera med här hemma men självklart även till att stoppa i munnen!
Egentligen bör man plocka de efter den första frosten för smakens skull, men det går även att frysa in de för att uppnå samma effekt. Rönnbär kan vara lite beska i smaken, men det går att kompensera med något sött som ex. honung, agavesirap, dadlar, banan eller liknande. Jag brukar som sagt frysa in de för att sedan kunna använda de i smoothies eller bara äta de som de är. Man kan även göra sylt, marmelad och gelé, då gärna med lite äpple i. Torkade rönnbär kan användas i mysli eller stötta och blandade med något sött i gröten.
Bären innehåller mycket antioxidanter, C-vitamin, vitamin E, karotenoider och bensoensyra vilket innebär att det inte behövs tillsättas något konserveringsmedel om man ska göra sylt, marmelad eller gelé, bra va?
Visste du att rönnens unga blad kan även användas till ett vaniljdoftande örtte?
Om du ska plocka så glöm inte att lämna lite bär åt fåglarna, rönnbär är en av deras viktigaste vinterfödor. Om det blir mycket bär så kan man frysa några klasar och ta fram senare under vintern och hänga ut när alla träden står tomma.

Recept på rönnbärssylt
Ingredienser:
- 1,5 liter rönnbär
- 300 gram socker eller honung (nyttigare alternativ till socker)
- 2 dl vatten
- Rensa bären och skölj dem väl. Frys dem några timmar eller över natten om de inte varit frostbitna.
- Lägg rönnbären tillsammans med socker och vatten i en stor kastrull och koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.
- Skumma bort ev. skum på rönnbärssylten med en slev.
- Ös upp rönnbärssylten på rena burkar och förslut dem direkt.
- Rönnbärssylten förvaras svalt. Öppnad burk förvarar du i kylen.