Vetenskapens värld om köttindustrin

 
 
  
                                      
 
 
Om du vill värna om miljön, om du bryr dig om djuren och din egen hälsa så bör du kolla på två avsnitt av Vetenskapens värld som handlar om köttindustrin och dess påverkan på vår jord. De skänkte mig en hel del kunskap och tankar om hur illa det faktiskt är.
  
Hur hälsosamt är kött? 
http://www.svtplay.se/video/2246801/vetenskapens-varld/avsnitt-1-hur-halsosamt-ar-kott
 
Miljövänligt kött, finns det? 
http://www.svtplay.se/video/2268673/vetenskapens-varld/avsnitt-2-miljovanligt-kott-finns-det
 
 
 Några utdrag från dokumentären Miljövänligt kött, finns det?:

 

"Boskap är numera ett verkligt hot mot jordens klimat."

 

"När miljöproblemen vi står inför blir alltmer uppenbara så måste konsumtionsfrågorna uppmärksammas. I en värld med 9-10 miljarder människor måste vi fundera på markanvändningen. Vi måste fråga oss om odlingsmarken ska producera mat till människor eller om den ska producera foder till djur som människor sedan äter."

 

"Koldioxidutsläppen från köttindustrin är nu ungeär lika stora som utsläppen från alla bilar, båtar, tåg och flyg tillsammans."

 

 "En genomsnittlig ko har samma effekt på den globala uppvärmningen som en familjebil."

 

"10% av människans påverkan på klimatet beror på uppfödning av kor."

 

"Om vi europeer skär ner vårt totala köttätande till 100 gram per dag så kan köttproduktionen minska kraftigt, vilket skulle få effekter på miljön. Gör man det så är det bra för miljön och troligen också för hälsan."

 

"Hur mår djuren? Något som är oerhört viktigt för djuren är att få utlopp för sitt naturliga beteende, för en ko bl.a. så handlar det om att kunna beta och att kunna röra sig på ett naturligt sätt på stora betesmarker, det kan de inte på de anläggningarna som finns med på de här filmerna. Konsekvensen av det är att de utvecklar olika typer av stressymptom, beteendestörningar och liknanade. Det i sin tur ökar behovet av att behandla djuren med antibiotika."

 

Om du känner att du måste äta kött så välj gärna kött med Krav märkning, lokalproducerat kött och ät gärna mindre kött och mer grönsaker tillsammans med spannmål och baljväxter. Du behöver inte oroa dig över att du får i dig för lite fullvärdigt protein som vegetarian/vegan, det gäller att kombinera olika livsmedel för att få i sig alla aminosyror. Läs mer om det här:

http://www.greenoption.org/naringslara/protein.html

 

Om du vill göra som jag, laga mer vegetarisk/vegansk mat, gå gärna in på Recept & matinspiration för att få lite tips på goda maträtter som påverkar vår och djurens miljö och hälsa på ett positivt sätt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0