Miljöfarlig plast

http://mobil.dn.se/livsstil/halsa/10-tips-rensa-bort-plasten/
Välj glas istället för plast
http://mobil.dn.se/livsstil/halsa/valj-glas-i-stallet-for-plast/
Plastämnen minskar fertilitet
http://mobil.dn.se/nyheter/vetenskap/plastamne-minskar-fertilitet/
Sopsortering- en självklarhet!?

Det händer ibland när jag pratar med vänner och bekanta att intresset för sopsortering inte är så stort, vilket för mig är fullkomligt främmande! Det är väl ändå det minsta vi kan göra för att gynna miljön, djurens och människans fortsatta överlevnad? Vissa säger att "Nej men vi har inte plats för någon sopsortering" eller "Det är ju så långt till närmsta återvinningsstation". Ja, det kanske finns lite plats under diskbänken för källsortering, men gör då plats för det som går in, ex. kompost, plast, metall och glas och förvara ex. skrymmande saker som kartong och tidningar någon annanstans i hemmet.
Ett tips är att använda pappkassar som är enkla att bära med till återvinningen och som sedan kan återanvändas tills de blir för sunkiga och själva behöver återvinnas. Eller använd andra påsar eller kärl som kan återanvändas. Om det inte finns sopsorteringsrum eller återvinning i närheten där du bor, prata då med din hyresvärd eller kommun om att det finns ett behov av detta.
Varför ska man sopsortera?
Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö. Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger. Det är faktiskt också ett lagbrott att inte sortera sina sopor.
Råvaru- och materialbesparing
Materialet som används för att producera varor tas från naturen. Vissa resurser är ändliga, andra tar det oerhört lång tid för att bildas, till exempel olja, kol och träd. När man källsorterar återvinner man material för att göra nya varor av, istället för att bryta ny malm och fälla flera träd etc.
Energibesparing
Att bearbeta återvunnet material inte är lika energikrävande som att bearbeta ny råvara. Genom att återvinna aluminium sparar man 95% av den energi annars skulle gått åt vid användning av jungfrulig råvara.
Ekonomi
Om vi inte källsorterar blir det stora mängder restavfall som måste gå till behandling som till exempel förbränning eller deponi. Behandlingen är dyrare och beskattas högre än om man återvinner avfallet.
Nationella miljömål
Sveriges riksdag har satt som mål att lämna över ett samhälle till nästa generation där våra stora miljöproblem är lösta. En riktig avfallshantering som inte skadar vår hälsa och som sparar på jordens resurser är en del av det målet. Målet är att mängden avfall inte ska öka och att material och energi i avfallet ska tas till vara i så hög grad som möjligt. Tyvärr ökar mängden avfall för varje år.
Källa: http://www.sysav.se/Privat/Miljotips/Varfor-ska-man-sopsortera/
Om du är osäker på vad du ska sortera var, kolla in den här A-Ö listan, där kan du hitta det mesta:
http://www.vafabmiljo.se/sorteringsguide_a_o_lista_s42.html
Förvara mat på bästa sätt
Det debatteras mycket om hur en ska förvara mat och dryck på bästa sätt för att minimera risken att få i sig plastämnen, hormonstörande ämnen m.m. På naturskyddsföreningens hemsida hittade jag en bra sammanfattning:
"Många undrar hur man bäst förvarar mat, t.ex. rester, på bästa sätt i kyl och frys.
Glas (och porslin) är det bästa, både ur kemikalie- och miljö-perspektiv. Använd glaslådor avsedda att förvara mat i eller använd glasburkar som det varit mat i (t.ex. inlagda rödbetor). Om glasburk med metallock används, så tänk på att locket på insidan har en plasthinna som maten inte bör komma i kontakt med. Låt därför maten få svalna i glasburken innan locket sätts på (så inte kondens bildas) och förvara glasburken ståendes.
Livsmedelsgodkända rostfria kärl (märkta 18-8) är näst bäst. Det går åt mycket energi vid tillverkningen men rostfritt har fördelen att det inte går sönder vid slag/fall så som glas kan göra. Perfekt att ha med på utflykten. Går bra att frysa i också.
När man ska frysa in mat kan ändock plastförpackningar, plastpåsar eller använda tetror, bli ett alternativ. Plast ger ifrån sig plastämnen och tillsatsämnen mer när de är varma än när de är kalla, och mer ut till fet mat än till icke-fet mat. Om man inte vill använda glas- eller rostfria kärl vid infrysning av mat kan man använda livsmedelgodkända plastlådor (med symbolen glas och gaffel, eller med texten "lämplig för livsmedel"), dessa är kontrollerade med avseende på innehåll, dock har man inte tagit hänsyn till att hormonstörande ämnen är farliga även vid väldigt låga koncentrationer. Låt då maten svalna ordentligt innan du lägger den i plastlådan och lägg sedan in lådan direkt i frysen. Vid tining ska inte maten värmas i plastlådan, utan läggas upp på en tallrik. Är det svårt att få maten att lossna från lådan kan man spola vatten på utsidan av plastlådan så brukar det lossna bättre.
Jag hoppas att du hittar ett sätt som passar dig!"
http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/ang-basta-forvaring-av-mat/

Godis utan vitt socker


Glutenfritt blåbärsbröd

Ingredienser
6 dl glutenfri mjölmix
1 dl bovetemjöl (kan bytas ut mot 1 dl mjölmix om du inte har hemma)
0.75 dl fibrex
2 msk solrosfrön
2 msk sesamfrön
2 msk linfrö
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor (anis, kummin, fänkål)
3 msk russin
2 tsk bikarbonat eller bakpulver
1/2 dl havregryn
3-4 msk blåbär
3 msk olja (oliv eller raps)
2 msk agavesirap eller honung
2 dl apelsinjuice
2 dl vatten
Gör såhär
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn och ganska lös smet. Häll upp smeten i en smord brödform och sätt in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 50-60 min.
Naturligt disk- och tvättmedel


- Minimal belastning på vattenmiljön
- Produkten är inte testad på djur


Nyttiga dadeltryfflar med smak av ljuvligt god choklad
Jag fick ett recept av en vän på dadeltryfflar som jag bara inte kan låta bli att dela med mig av. De är helt underbart goda! Jag har tillsatt några ingredienser som kaffe, salt och chili, allt för att göra det lite extra kryddigt och gott! Saltet förhöjer smaken på tryfflarna, men det kan bli för salt om man tar för mycket. Så krydda efter behag och smaka av eftersom så blir det förhoppningsvis så som du vill ha det!
Dadeltryfflar
8 st färska dadlar (finns ibland ekologiska, kolla i hyllan vid russinen. Annars är de vid frukten)
1,5 msk ekologiskt kokosfett/kokosolja (samma sak fast i olika form)
1 msk ekologisk kakao
En liten liten skvätt ekologiskt kaffe
En nypa chilipeppar (torkad och malen)
En gnutta salt (gärna havssalt eller himalayasalt)
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Rulla smeten till små bollar och strö sedan lite kakao ovanpå med en finmaskig sil eller té-sil för att de ska se extra lyxiga ut. Det går även att rulla de i kokos, sesamfrön eller hackade nötter/mandlar. Förvaras i kyl eller frys, men mår bäst av att ätas upp på en gång i gott sällskap! :)
Alla ingredienser finns att köpa i vanlig mataffär. Självklart går det även att använda icke ekologiska produkter i tryfflarna, men jag lovar att det blir mycket godare, nyttigare och det känns definitivt mycket bättre att äta de helt ekologiska!

Några olika varianter av kokosfett:
http://www.vitaminvaruhuset.se/sok/?q=kokosfett
Jag brukar använda Biofoods ekologiska. Det smakar inget utan ger bara en bra konsistens och innehåller nyttiga fetter. Det går att steka i, baka med och använda som ansiktskräm, handkräm och bodylotion. Billigt och hälsosamt, bästa kombinationen! :)
Ät och njut!
