Miljöfarlig plast

Här har jag samlat några länkar till bra artiklar om hur vissa plaster kan påverka oss negativt samt hur vi kan göra för att undvika dem. 
 
 
                                       
 
 
 
Rensa bort plasten

http://mobil.dn.se/livsstil/halsa/10-tips-rensa-bort-plasten/

 

Välj glas istället för plast

http://mobil.dn.se/livsstil/halsa/valj-glas-i-stallet-for-plast/

 

Plastämnen minskar fertilitet

http://mobil.dn.se/nyheter/vetenskap/plastamne-minskar-fertilitet/


Sopsortering- en självklarhet!?

 

                                 
 

Det händer ibland när jag pratar med vänner och bekanta att intresset för sopsortering inte är så stort, vilket för mig är fullkomligt främmande! Det är väl ändå det minsta vi kan göra för att gynna miljön, djurens och människans fortsatta överlevnad? Vissa säger att "Nej men vi har inte plats för någon sopsortering" eller "Det är ju så långt till närmsta återvinningsstation". Ja, det kanske finns lite plats under diskbänken för källsortering, men gör då plats för det som går in, ex. kompost, plast, metall och glas och förvara ex. skrymmande saker som kartong och tidningar någon annanstans i hemmet.

 

Ett tips är att använda pappkassar som är enkla att bära med till återvinningen och som sedan kan återanvändas tills de blir för sunkiga och själva behöver återvinnas. Eller använd andra påsar eller kärl som kan återanvändas. Om det inte finns sopsorteringsrum eller återvinning i närheten där du bor, prata då med din hyresvärd eller kommun om att det finns ett behov av detta.

 

Varför ska man sopsortera?

Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö. Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger. Det är faktiskt också ett lagbrott att inte sortera sina sopor.

 

Råvaru- och materialbesparing

Materialet som används för att producera varor tas från naturen. Vissa resurser är ändliga, andra tar det oerhört lång tid för att bildas, till exempel olja, kol och träd. När man källsorterar återvinner man material för att göra nya varor av, istället för att bryta ny malm och fälla flera träd etc.

 

Energibesparing

Att bearbeta återvunnet material inte är lika energikrävande som att bearbeta ny råvara. Genom att återvinna aluminium sparar man 95% av den energi annars skulle gått åt vid användning av jungfrulig råvara.

 

Ekonomi

Om vi inte källsorterar blir det stora mängder restavfall som måste gå till behandling som till exempel förbränning eller deponi. Behandlingen är dyrare och beskattas högre än om man återvinner avfallet.

 

Nationella miljömål

Sveriges riksdag har satt som mål att lämna över ett samhälle till nästa generation där våra stora miljöproblem är lösta. En riktig avfallshantering som inte skadar vår hälsa och som sparar på jordens resurser är en del av det målet. Målet är att mängden avfall inte ska öka och att material och energi i avfallet ska tas till vara i så hög grad som möjligt. Tyvärr ökar mängden avfall för varje år. 

 

Källa:  http://www.sysav.se/Privat/Miljotips/Varfor-ska-man-sopsortera/

 

Om du är osäker på vad du ska sortera var, kolla in den här A-Ö listan, där kan du hitta det mesta:

http://www.vafabmiljo.se/sorteringsguide_a_o_lista_s42.html

 

 


Förvara mat på bästa sätt

Det debatteras mycket om hur en ska förvara mat och dryck på bästa sätt för att minimera risken att få i sig plastämnen, hormonstörande ämnen m.m. På naturskyddsföreningens hemsida hittade jag en bra sammanfattning:

 

"Många undrar hur man bäst förvarar mat, t.ex. rester, på bästa sätt i kyl och frys.

 

Glas (och porslin) är det bästa, både ur kemikalie- och miljö-perspektiv. Använd glaslådor avsedda att förvara mat i eller använd glasburkar som det varit mat i (t.ex. inlagda rödbetor). Om glasburk med metallock används, så tänk på att locket på insidan har en plasthinna som maten inte bör komma i kontakt med. Låt därför maten få svalna i glasburken innan locket sätts på (så inte kondens bildas) och förvara glasburken ståendes.

 

Livsmedelsgodkända rostfria kärl (märkta 18-8) är näst bäst. Det går åt mycket energi vid tillverkningen men rostfritt har fördelen att det inte går sönder vid slag/fall så som glas kan göra. Perfekt att ha med på utflykten. Går bra att frysa i också.

 

När man ska frysa in mat kan ändock plastförpackningar, plastpåsar eller använda tetror, bli ett alternativ. Plast ger ifrån sig plastämnen och tillsatsämnen mer när de är varma än när de är kalla, och mer ut till fet mat än till icke-fet mat. Om man inte vill använda glas- eller rostfria kärl vid infrysning av mat kan man använda livsmedelgodkända plastlådor (med symbolen glas och gaffel, eller med texten "lämplig för livsmedel"), dessa är kontrollerade med avseende på innehåll, dock har man inte tagit hänsyn till att hormonstörande ämnen är farliga även vid väldigt låga koncentrationer. Låt då maten svalna ordentligt innan du lägger den i plastlådan och lägg sedan in lådan direkt i frysen. Vid tining ska inte maten värmas i plastlådan, utan läggas upp på en tallrik. Är det svårt att få maten att lossna från lådan kan man spola vatten på utsidan av plastlådan så brukar det lossna bättre.

 

Jag hoppas att du hittar ett sätt som passar dig!"

 

http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/ang-basta-forvaring-av-mat/

 

                                             
 
 
För dig som vill dricka ur något annat än en plastflaska kan jag tipsa om Klean Kanteen som är en miljövänlig flaska i rostfritt stål med en stor öppning som gör den lätt att dricka ur samt slank design som gör att den passar i de flesta mugghållare.
 
http://www.naturkompaniet.se/klean-kanteen-wide-800ml
 

Godis utan vitt socker

Lite söta alternativ till godis gjort på vitt socker som även innehåller en hel del bra vitaminer och mineraler.
 
                                 
Saltå kvarns Krav-märkta russin, Nellie dellies 70% choklad sötad med stevia, Risenta torrostade och saltade solroskärnor.
 
 
                                
 
Veganska fruktstänger utan konserveringsmedel, inget tillsatt socker och rika på fibrer!
 
 
Har du några tips på gott och nyttigt snacks? Kommentera gärna och dela med dig! :) 
 
 
 
 
 

Glutenfritt blåbärsbröd

Idag gjorde jag ett supersmarrigt bröd med en massa nyttigheter i. Tror att det skulle passa utmärkt till en mustig linssoppa eller en läcker rödbetssoppa
 
 
 
                           
 
 

Ingredienser

 

6 dl glutenfri mjölmix
1 dl bovetemjöl (kan bytas ut mot 1 dl mjölmix om du inte har hemma)
0.75 dl fibrex
2 msk solrosfrön
2 msk sesamfrön
2 msk linfrö
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor (anis, kummin, fänkål)
3 msk russin
2 tsk bikarbonat eller bakpulver
1/2 dl havregryn

3-4 msk blåbär
3 msk olja (oliv eller raps)
2 msk agavesirap eller honung
2 dl apelsinjuice
2 dl vatten

 

Gör såhär

 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn och ganska lös smet. Häll upp smeten i en smord brödform och sätt in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 50-60 min.

 

 

                           
 
                                                 Smakar gott med lite hummus on top!
 

Naturligt disk- och tvättmedel

Naturligt tvättmedel
 
Jag använder ett tvättmedel som doftar gott och gör tvätten ren och fin men som även är helt vegansk och biologiskt nedbrytbar. 
 
Om Attitudes tvättmedel:
-Innehåller inga konstgjorda färg- eller doftämnen
-Eco-Logo-certifierad
-Rena essentiella oljor
-Doft av ylang och mandarin
 
"Attitiude jobbar efter devisen "Det som kommer i kontakt med dig blir en del av dig", och med det i åtanke tar Attitude fram produkter fria från kända cancerframkallande ämnen för att ge dig möjlighet att välja rena, miljövänliga och ekologiska rengöringalternativ i din vardag."
 
Bra va?! :)
 
 
 
 Innehåll:
 
 
 
Här kan du köpa Attitudes produkter:
 
 
Naturligt diskmedel
 
Jag använder ett miljövänligt diskmedel från Ecover som jag tycker fungerar finfint! 
Det innehåller inte några petrokemiska beståndsdelar och lämnar inte kvar några farliga kemikalier på kärlen. Det tar bort smuts och fett och är mer skonsam (för min redan så torra hy) än starka diskmedel som exempelvis Yes.

Om Ecover diskmedel:
- Högsta möjliga biologiska nedbrytningsgrad
- Minimal belastning på vattenmiljön
- Produkten är inte testad på djur
 
 
 
Innehåll: 
 
 
 
Produkterna kan även finnas på välsorterade hälsokostbutiker och eko-butiker. Om inte, hör efter om de kan beställa hem! 
 
 
 
 

Nyttiga dadeltryfflar med smak av ljuvligt god choklad

Jag fick ett recept av en vän på dadeltryfflar som jag bara inte kan låta bli att dela med mig av. De är helt underbart goda! Jag har tillsatt några ingredienser som kaffe, salt och chili, allt för att göra det lite extra kryddigt och gott! Saltet förhöjer smaken på tryfflarna, men det kan bli för salt om man tar för mycket. Så krydda efter behag och smaka av eftersom så blir det förhoppningsvis så som du vill ha det!

 

Dadeltryfflar

 

8 st färska dadlar (finns ibland ekologiska, kolla i hyllan vid russinen. Annars är de vid frukten)
1,5 msk ekologiskt kokosfett/kokosolja (samma sak fast i olika form)
1 msk ekologisk kakao
En liten liten skvätt ekologiskt kaffe
En nypa chilipeppar (torkad och malen)
En gnutta salt (gärna havssalt eller himalayasalt)

 

Gör så här:

 

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Rulla smeten till små bollar och strö sedan lite kakao ovanpå med en finmaskig sil eller té-sil för att de ska se extra lyxiga ut. Det går även att rulla de i kokos, sesamfrön eller hackade nötter/mandlar. Förvaras i kyl eller frys, men mår bäst av att ätas upp på en gång i gott sällskap! :)

 

Alla ingredienser finns att köpa i vanlig mataffär. Självklart går det även att använda icke ekologiska produkter i tryfflarna, men jag lovar att det blir mycket godare, nyttigare och det känns definitivt mycket bättre att äta de helt ekologiska!

 

                             
 
 

Några olika varianter av kokosfett:
http://www.vitaminvaruhuset.se/sok/?q=kokosfett

Jag brukar använda Biofoods ekologiska. Det smakar inget utan ger bara en bra konsistens och innehåller nyttiga fetter. Det går att steka i, baka med och använda som ansiktskräm, handkräm och bodylotion. Billigt och hälsosamt, bästa kombinationen! :)

 

Ät och njut!

 

                             
 

RSS 2.0