Bidra till en grönare värld
Müsli gjord med kärlek

Rönnbär- det röda guldet
Idag har jag varit ute och plockat ett av våra nyttiga superbär, nämligen rönnbär! De finns ju överallt just nu och ser så ståtligt vackra ut att jag kan inte låta bli att ta med mig dem hem! Själv använder jag de till att dekorera med här hemma men självklart även till att stoppa i munnen!
Egentligen bör man plocka de efter den första frosten för smakens skull, men det går även att frysa in de för att uppnå samma effekt. Rönnbär kan vara lite beska i smaken, men det går att kompensera med något sött som ex. honung, agavesirap, dadlar, banan eller liknande. Jag brukar som sagt frysa in de för att sedan kunna använda de i smoothies eller bara äta de som de är. Man kan även göra sylt, marmelad och gelé, då gärna med lite äpple i. Torkade rönnbär kan användas i mysli eller stötta och blandade med något sött i gröten.
Bären innehåller mycket antioxidanter, C-vitamin, vitamin E, karotenoider och bensoensyra vilket innebär att det inte behövs tillsättas något konserveringsmedel om man ska göra sylt, marmelad eller gelé, bra va?
Visste du att rönnens unga blad kan även användas till ett vaniljdoftande örtte?
Om du ska plocka så glöm inte att lämna lite bär åt fåglarna, rönnbär är en av deras viktigaste vinterfödor. Om det blir mycket bär så kan man frysa några klasar och ta fram senare under vintern och hänga ut när alla träden står tomma.

Recept på rönnbärssylt
Ingredienser:
- 1,5 liter rönnbär
- 300 gram socker eller honung (nyttigare alternativ till socker)
- 2 dl vatten
- Rensa bären och skölj dem väl. Frys dem några timmar eller över natten om de inte varit frostbitna.
- Lägg rönnbären tillsammans med socker och vatten i en stor kastrull och koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.
- Skumma bort ev. skum på rönnbärssylten med en slev.
- Ös upp rönnbärssylten på rena burkar och förslut dem direkt.
- Rönnbärssylten förvaras svalt. Öppnad burk förvarar du i kylen.
Vetenskapens värld om köttindustrin

"Boskap är numera ett verkligt hot mot jordens klimat."
"När miljöproblemen vi står inför blir alltmer uppenbara så måste konsumtionsfrågorna uppmärksammas. I en värld med 9-10 miljarder människor måste vi fundera på markanvändningen. Vi måste fråga oss om odlingsmarken ska producera mat till människor eller om den ska producera foder till djur som människor sedan äter."
"Koldioxidutsläppen från köttindustrin är nu ungeär lika stora som utsläppen från alla bilar, båtar, tåg och flyg tillsammans."
"En genomsnittlig ko har samma effekt på den globala uppvärmningen som en familjebil."
"10% av människans påverkan på klimatet beror på uppfödning av kor."
"Om vi europeer skär ner vårt totala köttätande till 100 gram per dag så kan köttproduktionen minska kraftigt, vilket skulle få effekter på miljön. Gör man det så är det bra för miljön och troligen också för hälsan."
"Hur mår djuren? Något som är oerhört viktigt för djuren är att få utlopp för sitt naturliga beteende, för en ko bl.a. så handlar det om att kunna beta och att kunna röra sig på ett naturligt sätt på stora betesmarker, det kan de inte på de anläggningarna som finns med på de här filmerna. Konsekvensen av det är att de utvecklar olika typer av stressymptom, beteendestörningar och liknanade. Det i sin tur ökar behovet av att behandla djuren med antibiotika."
Om du känner att du måste äta kött så välj gärna kött med Krav märkning, lokalproducerat kött och ät gärna mindre kött och mer grönsaker tillsammans med spannmål och baljväxter. Du behöver inte oroa dig över att du får i dig för lite fullvärdigt protein som vegetarian/vegan, det gäller att kombinera olika livsmedel för att få i sig alla aminosyror. Läs mer om det här:
http://www.greenoption.org/naringslara/protein.html
Om du vill göra som jag, laga mer vegetarisk/vegansk mat, gå gärna in på Recept & matinspiration för att få lite tips på goda maträtter som påverkar vår och djurens miljö och hälsa på ett positivt sätt!