Farliga ämnen i "naturliga hudkrämer"
En bra artikel i GP om farliga ämnen i hudvårdsprodukter vilka saluförs som naturliga men som inte håller måttet:
Red heart smoothie
Nu har jag detoxat i 1,5 vecka och känner mig redan mer energisk, glad, mindre sötsugen och inte lika uppblåst i magen som innan. Men det bästa av allt är att mina eksem och utslag på händer och resten av kroppen nu försvunnit helt och hållet! Innan jag började detoxen var mina händer svullna, vätskefyllda, såriga och kliade, men inget av det har jag kännt av den senaste veckan. Det känns fantastiskt!
Förutom att jag lagt om mina kostvanor de här två veckorna har jag även gjort en hel del avslappningsövningar, fått massage och försökt att få så mycket vila och sömn som möjligt. Jag tror att det sätter sig mycket negativa tankar och känslor i kroppen som tillslut yttrar sig som muskulära spänningar. Så för att kunna rena både kropp och själ tror jag det är bra att kombinera en koständring med nedvarvning för att komma tillbaka till sig själv och nuet. Avslappningsskivan jag använder är ett väldigt bra att lyssna på när man ska sova, den och spikmattan är en bra kombo :)
Skivan kan köpas på adlibris.se
Apropå energi, här kommer liten frukostdrink jag gjorde häromdan som även kan drickas till mellanmål, fullproppad med fibrer och antioxidanter!
Red heart smoothie
2 msk lingon
2 msk blåbär
1 skalad apelsin
2 st färska urkärnade dadlar
1 dl alfalfagroddar
1 cm skalad ingefärsrot eller 1 krm malen
1 msk krossat linfrö
Mixa alla ingredienser förutom linfrön som du blandar i efteråt.

Har du några tips och idéer på vad man kan göra för att avhjälpa hudproblem som eksem eller liknande? Kommentera gärna :)
Bovetebröd med basilika
Häromdan bakade jag ett fantastiskt gott bröd med min nya favoritingrediens- bovete. Eftersom det inte innehåller något gluten så tänkte jag att det bara skulle smula sönder och bli torrt, men jag hade fel, brödet smakade underbart!
Själva tillagningen av brödet är väldigt enkelt. Det som behövs göras är dock att förbereda groddning av bovetet ca 2-3 dagar innan. Om du vill veta mer om att grodda kika in på mitt inlägg "Groddelidoddeli" för lite tips. I vanliga fall brukar groddningen ta ca 4-5 dagar, men bovetet behöver du som sagt bara grodda 2-3 dagar.
200 g helt bovete
1 msk färsk, torkad eller fryst basilika
1/2 dl vatten
2 tsk bakpulver
2,5 dl solrosfrön
1 tsk flingsalt
Grodda bovetet i 2-3 dagar så att de får en liten groddsvans. När de är färdiga, mixa alla ingredienser i en matberedare. Häll över i en liten smord brödform och grädda i 175 grader ca 40-60 min eller häll upp i små enportionsformar så blir det mer som små matmuffins (se bild), sänk då tiden i ugnen till ca 30-40 min.
Istället för smör kan man skära upp brödet och ringla olivolja på samt toppa med groddar av valfri sort. Om du vill göra ett större bröd i en stor brödform så kan du bara dubbla receptet.

Bovetebröd med groddar gjorda på alfalfafrö och gröna linser
Bovetegröt
För att underlätta matsmältningen och lättare kunna ta upp näringsämnena i livsmedlen vi äter är det viktigt att tugga maten ordentligt och vara närvarande i det vi gör. Så det jag lär mig just nu är att när jag äter, då äter jag bara. Jag fokuserar på färg, smak, konsistens och njuter av varje tugga. För att kunna göra det behöver jag lägga ifrån mig telefonen, datorn, tidningen, tv:n och allt sånt som stör, som gör att jag inte är närvarande i det jag gör. Jag tror det är viktigt att tänka på det, att njuta av maten som vi tillagat med hjärta om omsorg, att även äta den med detsamma. Allt för en stressfri och njutbar stund på dagen.
Bovete är inget vete som det kanske låter, utan en växt som är nära besläktad med rabarber och ängssyra. Det är alltså glutenfritt och finns i olika varianter, bl.a. som helt bovete, krossat bovete och boveteflingor. Perfekt att göra gröt på, använda i bakning samt att grodda (läs mer i mitt blogginlägg Groddelidoddeli om du vill veta hur man groddar). Bovetets skal innehåller färgämnet fagopyrin som kan vara allergiframkallande. Så det är viktigt att skölja bovetet några gånger i varmt vatten innan användning för att det ska försvinna. Bovetet är nyttigt då det innehåller alla åtta essesiella aminosyror, magnesium, fosfor samt en mängd andra mineraler.
Så dagen till ära har jag gjort en fantastiskt god bovetegröt som jag hittade i boken "Maten är min medicin" men gjorde om lite då jag inte hade alla ingredienser hemma.
Bovetegröt
3 portioner
4 msk helt bovete
1 msk solrosfrön
3 dl hirsflingor
1 msk råris
1,5 msk hela linfrön
1,5 msk krossade linfrön
4 st dadlar urkärnade
1 tsk ingefära
1 krm kardemumma
1 tsk kanel
3 dl vatten
Skölj bovetet noga i varmt vatten. Blanda alla ingredienser i en skål, täck över och låt stå i kylen över natten. Värm gröten morgonen efter i en kastrull men låt den inte koka. Servera med havredryck, sojamjölk eller mandelmjölk och ev. några bär eller frukt. Håller tre dagar i kylen, så äter du ensam står gröten färdig i två dagar, bra va! :) Är det någon ingrediens du inte har hemma var inte rädd för att byta ut den mot något annat du hittar i skafferiet.

Jag lovar, den är godare än vad den kanske ser ut på den här bilden :)
Green heart
Jag försöker som sagt äta mycket raw food de här två detox-veckorna vilket innebär att jag utesluter socker, sötningsmedel, kött, fisk, fågel, mjölkprodukter och sädesslag samt äter mindre av vegetabiliskt protein som linser, bönor, quinoa, nötter och frön. Ca 2 dl/dag är rekomenderat intag.
Jag äter i princip obegränsat med frukt, grönsaker, rotfrukter och bär. Helst ekologiska eller kravmärkta. Jag dricker mycket grönt te, Dr. stones (som jag skrev om i förra inlägget) samt vatten med citron som är basiskt för kroppen. Läs mer om syrabasbalansen på http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm
För att få i mig ännu mer vitaminer dricker jag även nässelpulver som jag blandar i ca 3 dl vatten. Det innehåller massor av c-vitamin, antioxidanter, klorofyll och järn vilket jag tror att vi behöver massor av i dessa mörka och kalla tider. I drinken blandar jag även i gurkmeja som är antiinflammatorisk och som kan hjälpa mot hudproblem, inflammationer, leversjukdomar, matsmältningsproblem, menstruationssmärtor m.m.
För att göra det ännu mumsigare häller jag även i 1 msk psylliumfröskal, fiberrika små saker som hjälper till att rengöra tarmarna.
Magnesiumbrist kan vara en orsak vid olika typer av hudproblem. Mineralen finns bl.a. i bovete, hirs, banan och vitkål. Så det blir mycket av den födan plus ett tillskott om dagen.
Jag äter även ett tillskott av algtabletter (knöltång, blåstång, spirulina) som innehåller algkolloider vilka rensar ut tungmetaller ur kroppen samt att de innehåller mängder med vitaminer och mineraler.
Psylliumfröskal kan köpas i mataffärer. Nässelpulver och algtabletter köpte jag på www.vitaminvaruhuset.se
Andra dagen på detoxen valde jag att göra en liten uppiggande morgon-smoothie som innehåller en massa smaskigheter!
Green heart
1 morot
1 apelsin
3 dadlar, gärna färska
2 broccolistånd
1 liten bit vitkål
1/2 dl spenat fryst eller färsk
Vatten efter behag
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk torkad ingefära eller 1 cm färsk
1/2 msk krossat linfrö
Mixa alla ingredienser förutom linfrö i en bra mixer eller med mixerstav i en tillbringare. Häll upp i ett glas och blanda i krossat linfrö.

Var inte rädd för att blanda i allt möjligt i mixern, prova dig fram. Ta det som finns i kylen och exprementera loss!
Detox - årets första storstädning
Igår började jag min två veckor långa detox för att rensa ut all gammal slagg och annan bös som gosat sig fast i tarmfickorna under året som gått. Jag har haft mycket eksem och utslag på kroppen de senaste veckorna och fått utlåtande från doktorn att det kan vara en inflammation som kan avhjälpas med penicillin. Då jag ogärna äter läkemdel tänkte jag att på nåt sätt ska jag väl kunna avhjälpa det hela på egen hand.
Eftersom jag har ätit en hel del vitt raffinerat socker under jul och nyår, vilket jag tror kan vara en bidragande orsak till utslagen, tänkte jag att jag skulle göra precis tvärtom, äta så oraffinerat som möjligt.
Så jag började leta information om detox i olika Raw food böcker. ayurvediska kokböcker m.m. Så efter lite fundering och planering har jag nu satt ihop ett schema som jag ska följa de två närmsta veckorna.
I fjorton dagar kommer jag att äta mestadels raw food, alltså råvaror som inte är upphettade till mer än 42 grader. Vissa måltider kommer dock vara uppkokta, så det blir ingen överdrivet strikt raw-food detox. Jag kommer att äta 5 måltider per dag, alltså frukost, lunch, middag och två mellanmål. Här på bloggen kommer jag att lägga ut ett smakprov på olika rätter jag äter under dessa två veckor, så räkna inte med att jag lägger ut alla måltider alla dagar, det är jag nog lite för lat för ;)
Här kan du läsa mer om raw food http://rawfoodbyerica.se/
Recept och info har jag bl.a. hittat i: Maten är min medicin av Janesh Vaidya, Raw food på svenska och ett lättare liv på tre veckor av Erica Palmcrantz Aziz, Detox av Ulrika Davidsson.
Första detox-dagen
Till frukost drack jag först ett glas vatten med pressad citron och psylliumfröskal i som innehåller fibrer som "städar rent tarmen" och håller magen igång. Efter det åt jag en mumsig bovtegröt med hackade dadlar, linfrön, gurkmeja, kanel och kardemumma.
Min lunch och middag hittade jag inspiration till i Erica Palmcrantz Aziz bok Raw food - ett lättare liv på tre veckor.
Supergod soppa! Söt och krämig i konsistensen.
Rödbetssoppa
3 rödbetor i bitar
1 äpple i bitar
1 msk citronsaft
Vatten
Avokado (kan uteslutas)
Riven pepparrot (kan uteslutas)
Mixa i en matberedare eller en mixer. Klart!
Tillbehör:
1-2 Riskakor
Groddar valfri sort (se mitt tidigare inlägg Groddelidoddeli om du vill veta mer om hur man kan grodda själv)

Till mellanmål åt jag frukt och drack Dr stones té från Aftek som innehåller bockhornsklöver, fänkål, anis, lakritsrot och pepparmynta. Fanstastiskt gott och bra för matsmältningen!
Här kan du köpa teer i massor: http://www.dryckogott.se/te/dr-stones-ortte