Ätbara kroppsprodukter
I det här inlägget tänkte jag tipsa om en del produkter du kan göra själv av vanliga livsmedel och som även går att äta (även om kanske inte alla smakar så gott). Huden äter, dvs. den absorberar mycket av det vi smörjer den med. Så om vi inte kan tänka oss att stoppa hemikalier i munnen, varför ska vi då lägga dem på huden? Mycket av de syntetiska ämnen som finns i tvål, bodylotion, ansiktsrengöring, kosmetikaprodukter osv. går direkt in i blodomloppet och kan påverka kroppen negativt. Som jag nämnt i tidigare inlägg behöver vi inte tvätta, peela och smörja oss så hysteriskt som de flesta av oss gör idag. Men nån gång ibland vill man kanske ändå peela bort lite överflödig hud på benen eller i ansiktet, använda en mer skonsam rengöring för att få bort dagens makeup osv. Så här kommer en del tips på hur du kan byta ut dina "vanliga" produkter mot något som är mer naturligt och skonsamt mot din hud!
Ansiktsrengöring
Till oren hy samt acne:
Sesammjölk: Mixa sesamfrön med vatten till en krämig mjölk.
Applicera med händerna och tvätta av med vatten.
För torr hy:
1/2 dl kesella, några droppar olivolja, lite färsk basilika och persilja. Mixa allt till en slät kräm. Applicera och tvätta av med vatten.
Ansiktsvatten
Till alla hudtyper:
1 dl kokande vatten, ca 2 droppar eterisk olja – lavendel, timjan eller rosmarin. Låt svalna och häll över i en ren flaska eller burk med tättslutande lock. Låt stå i 1 dygn. Skaka före användning. Förvaras i kylskåp.
1 dl kokt avsvalnat vatten, 1 tsk äppelcidervinäger, 2 droppar eterisk olja lavendel. Låt svalna och häll över i en ren flaska eller burk med tättslutande lock. Skaka före användning. Förvaras i kylskåp.
Ansiktsmask
5 olika för torr och känslig hy:
¼ mosad ev. mixad avokado och en skvätt olivolja för jämnare konsistens
½ mosad banan, 5 msk mixade havregryn, 1 msk honung
5 msk mixade havregryn, 1 dl kesella, 1 msk honung
1dl creme fraiche, 2 msk ekologisk kakao
1 dl kesella, 2 msk kakao, 1 msk honung, 1 msk olivolja
Blanda ingredienserna och låt masken ligga på i ca 15 min. Tvätta sedan av med vatten.
Kroppsmask
För känslig hy:
2 dl mixade havregryn, 2 dl kokosmjölk, 2 dl olivolja. Blanda ihop och applicera på kroppen. Låt ligga i ca 15 min. Tvätta av med vatten.
Ansiktspeeling
För alla hudtyper:
1 msk florsocker och 2 msk olivolja. Blanda och rengör ansiktet med cirklande rörelser i en minut. Tvätta sedan av med vatten. Oljan som blir kvar på huden får gärna ligga kvar och tränga in.
1 msk mixade kokosflingor och 3 msk olivolja. Blanda och rengör ansiktet med cirklande rörelser i en minut. Tvätta sedan av med vatten.
Kroppspeeling
Kaffe- & kakaopeeling: 1 dl olja olivolja, 1 dl finmalet kaffe, ½ dl socker, 1 msk kakao, eterisk olja ex. lavendel eller rosmarin (kan uteslutas).
Saltpeeling: Salt, honung, äppelcidervinäger
Blanda ingredienserna och peela kroppen med cirklande rörelser. Tvätta endast av med vatten.
Ansiktsolja
Kallpressad mandelolja eller kallpressad jojobaolja. Fungerar bra till alla hudtyper. Finns att köpa på nätet, ex. dermanord.se, crearome.se eller i hälsobutiker. Applicera gärna innan läggdags och låt dra in över natten.
Bodylotion & handkräm
Olivolja- ekologisk kallpressad. Finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer. Enkelt att smörja och luktar gott. Låt gärna dra in över natten.
Avokadoolja eller solrosolja blandat med en till två droppar valfri eterisk olja blir en lyxig bodyoil. Smörj gärna innan läggdags och låt gärna dra in över natten.
Sheasmör är ett vegetabiliskt fett från shea-trädets nötter. I rumstemperatur har det en vaxliknande konsistens men smälter av kroppsvärmen då du applicerar den med händerna. Går ej att göra själv, men finns att köpa på hälsobutiker samt på nätet. En jättebra produkt framförallt för att vårda torr och sprucken hud överallt på kroppen, särskilt händer och fötter.
Några tips innan du sätter igång:
För att få mixade havregryn, använd en stavmixer eller matberedare.
Använd gärna ekologiska produkter så långt det går för att slippa ev. besprutningsmedel m.m. Ekologisk kallpressad olivolja går att köpa i matbutiken och innehåller mer antioxidanter än varmpressad olja.
Tvätta inte bort oljeresterna som blir kvar på huden utan låt det ligga och dra in.
Blir det mask eller peeling över när du kladdat färdigt, ge den till någon annan familjemedlem som säkert också kan behöva en liten lyxkur!
Lycka till!
Groddelidoddeli
Supergott, nyttigt, billigt, enkelt och roligt är d att grodda! Jag och mina kombos försöker se till att vi alltid har groddar hemma till smörgåsen, salladen eller som tillbehör till maten. Groddar är ovanligt kompletta och koncentrerade näringsmässigt jämfört med annan vegetabilisk kost. De är sprängfyllda med bland annat mineraler, vitaminer och protein. Den bästa mixen av näring får du om du varierar groddar och vågar testa att grodda olika sorters frön. Om du är nybörjare är det smart att börja grodda något enkelt. Mungbönor, alfalfafrön och linser är enkla och gror snällt.
Det här behöver du för att komma i gång:
1. En bunke att skölja fröna/bönorna i.
2. En glasburk med nät över öppningen, fastspänt med gummiband, att grodda i. Det finns också färdiga groddburkar att köpa bl.a. på hälsobutiker. Det är ofta en låda med olika sektioner där konstruktionen gör det lättare att skölja groddarna samt att man kan grodda olika frön samtidigt utan att behöva blanda dem.
Gör så här:
All groddning börjar med att du sköljer det du ska grodda och låter det stå i vatten. Små frön som alfalfa och solros bör ligga i blöt 8-10 timmar. Större frön som mungbönor och kikärtor 12-15 timmar. Ett bra riktmärke är att hälla på minst fyra gånger så mycket vatten som frön. Ta inte för mycket frön, tänk på att fröna ökar kraftigt i storlek, alfalfa så mycket som 30 gånger sin ursprungliga storlek. Ställ glasburken med groddarna upp och ner lutad i exempelvis en skål med höga kanter eller i diskstället och låt dem rinna av. Upprepa proceduren och skölj groddarna morgon och kväll. De första dygnen mår groddarna bäst av mörker, men när de nästan är klara blir de vackert gröna om de får stå ljust. Efter bara några dagars groddning är groddarna utvecklade och klara att ätas! Förvara dem sedan i en tättslutande burk i kylen.
Nästan alla groddar äts direkt som så som de är. Ha de på mackan, i sallad eller som tillbehör till middagen. Sojabönor och kikärtor är de enda groddarna som bör förvällas fem minuter innan man äter dem. Detta beror på att de innehåller ett värmekänsligt enzym som motarbetar andra enzymers arbete vid matsmältningen.
Vad går att grodda?
De flesta frön och bönor går att grodda. Följande är särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa och ruccola.
Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Mungbönor, sojabönor, kikärter och adulkbönor. Varva frön, ärtor och bönor för att maximera näringsintaget.
Lycka till!
Senast groddade vi alfalfafrön blandat med lite senapsfrö i groddlådan samt linser i en glasburk. Allt du behöver för att komma i gång är en glasburk med nät över fastspänt med ett gummiband. De flesta frön ska ligga i blöt ca 6-12 timmar innan de börjar gro.
Alfalfafrön är roliga att grodda och innehåller mycket betakaroten, vitaminer och mineraler och blir ett perfekt pålägg på mackan tillsammans med t.ex. smör, avokado, tomat eller paprika. Ett tips är att strö på lite Herbamare örtsalt på för att få fram än mer smak. Groddar funkar till det mesta, det är bara fantasin som sätter stopp!
De färdiga groddarna blev en go sallad med alfalfagroddar, groddade linser, paprika, vindruvor, morötter , isbergssallat, stekt ägg, currydressing och örtsalt.
Bönhummus
En egenkomponerad bönhummus som fungerar perfekt som pålägg på frukostmackan eller som tillbehör till middagen! Den är både gluten-, laktos-, mjölkfri samt vegetarisk. Och än bättre, den är även billig, nyttig och god!
Ingredienser:
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 dl kidneybönor - blötlagda och kokta eller konserverade
2dl vita bönor - blötlagda och kokta eller konserverade (kan även bytas ut mot andra bönsorter)
2 msk persilja
4 msk balsamvinäger
1-2 tsk dijonsenap (kan uteslutas, men ger väldigt god smak)
1 dl vatten
½ dl olivolja
2 krm sambal oelek (kan ersättas med cayenne eller chilipeppar)
3 msk sesamfrö
Salt och peppar efter behag
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål, mixa med mixerstav eller matberedare. Häll bönhummusen i inte alltför stora tättslutande burkar och frys in det du inte hinner äta upp inom ca 5 dagar. Ät och frodas!
En grymt god bönhummus-frukostmacka!
Här som tillbehör till filodegsknyten, ugnsbakade gulbetor, kikärtor och majs
Matig linssoppa
Härom veckan slängde jag ihop lite av det jag hittade i kylen vilket resulterade i en underbart god, matig och mättande linssoppa som satt som ett smäck i det ruggiga och ruffiga höstmörkret! Soppan är gluten-, laktos-, mjölk- och äggfri samt vegetarisk! Det vill säga, det passar till de flesta. Och tro mig, även till er som fått för er att ni inte gillar linser :)
Ingredienser till 4 port.:
ca 1-1 1/2 liter Vatten
3 dl Röda linser
1 st Gul lök
2 st Morötter i bitar
1 st Röd Paprika i bitar
½ - 1 dl Fänkål i bitar
2 tsk Ingefära, färskriven
2 st Vitlöksklyftor, hackade
2 krm Sambal oelek (kan ersättas med cayenne- eller chilipeppar)
½ dl Persilja, färsk eller frusen
Salt och Svartpeppar efter behag
Gör så här:
Fräs gul lök, vitlök, ingefära, morötter, paprika och fänkål tills de får en fin stekyta. Blanda i röda linser, vatten, persilja och kryddor, låt puttra i ca 10 min.
Smaka av. Mixa sedan soppan med en mixerstav eller matberedare till en jämn, fin och matig soppa! Känns soppan för tjock så blanda bara ut den med lite vatten. Toppa gärna med lite färsk basilika eller persilja! Smaklig måltid!

Mineralolja utan mineraler?!
Innan jag började på Hälsoterapeututbildningen hade jag inte en aning om vad mineraloljor egentligen var. Det lät ju som en superbra ingrediens! En ansiktskräm som innehåller mineraler, det låter ju skitbra tänkte jag! Men så här några år senare, efter en hel del studerande och researchande har jag kommit underfund med att så kanske inte är fallet. Så det här inlägget skriver jag nu för att förhoppningsvis kunna inspirera och ge er några andra infallsvinklar angående detta ämne!
Mineralolja är en vanlig bas i hudvårdsprodukter som tvål, schampo, balsam, bodylotion, ansiktskrämer, deodoranter, makeup m.m. Den är billig i jämförelse med rena vegetabiliska oljor och har lång hållbarhet. Anledningen till det låga priset är att mineraloljorna är en restprodukt som framställs precis som bensin, asfalt, diesel och fotogen, av fossil råolja. Råoljan består av gamla djur- och växtdelar som legat i jordens inre i flera hundra tusen år. Så visst kan man säga att den är naturlig, men det tillhör också ett kretslopp som gick i graven för länge, länge sedan. I raffinaderier framställs sedan olika råvaror av råoljan. Vissa häller man i bilen och andra i små dyra krämburkar. Vaselin är en produkt som utvinns av mineralolja. Alla känner vi väl till den lilla gula plåtburken med en grön klöver på som många använder flitigt till sina torra och nariga läppar. Under min tonårsperiod användes detta dagligen. På varje lektion såg man klasskompisarna dra fram sina burkar ur fickan eller handväskan och frenetiskt smeta på läpparna så fort de började kännas torra. Jag var självklart en av dem.
Petrolatum (annan benämning för mineralolja) i klöver-vaselinburken och petrolatum i smörjoljan till bilen är i teorin samma sak. I praktiken finns det en skillnad. Den mineralolja som används i kosmetika är betydligt renare. Den får bara användas om hela raffineringsprocessen är känd och det kan visas att råvaran som används inte är cancerframkallande.
Mineraloljor består av stora molekyler vilket gör att de inte tränger in i huden utan lägger sig som en tunn hinna ovanpå. De rubbar den naturliga fettproduktionen samt gör huden beroende av oljan eller hudkrämen som smörjts på. Den bidrar alltså inte med något. Det kan lätt tolkas som att mineralolja innehåller mycket mineraler och därför är bra för huden, men den innehåller ingen som helst näring eller verksamma ämnen utan lägger sig bara som en skyddande film över huden. Detta kanske kan vara bra i vissa fall, exempelvis i en del medicinska krämer mot eksem då det är medicinen i krämen som är det viktiga, medan mineraloljan bara är där för att hålla krämen på plats. När det gäller just eksem undrar jag dock om man inte bör se bakom problemet och försöka finna roten till det hela istället för att smörja sig med starka kortisonsalvor för att lindra symptomen.
Eftersom mineraloljan inte tränger in i huden utan ligger kvar på ytan täpper den delvis till porer och kan ge upphov till finnar och pormaskar. Detta är i alla fall vad försäljarna av vegetabiliska oljor trycker på. Alla petroleumbaserade produkter är mer eller mindre miljöbelastande och förorenande och många är svåra för naturen att bryta ned. Förutom det är även oljeraffinaderierna energikrävande och miljöovänliga industrier.
Men hur kommer det sig då att vi använder schampo, lotion, deodoranter, smink m.m. som innehåller mineraloljor och andra syntetiska ämnen? Varför köper vi inte hellre produkter med innehållsförteckningar på svenska där man klart och tydligt kan se vad innehållet är? Hur många är det som förstår den latinska mumbojumbo-texten som ibland står så finstilt att man måste plocka fram förstoringsglaset för att kunna se att det är bokstäver och inget annat som är tryckt på flaskan?
Självklart är dessa syntetiska produkter mycket billigare än de vegetabiliska. Ett vanligt schampo kan du köpa för 10 kronor, varför då köpa ett för sex ggr pengarna? För det första är billiga produkter ofta utspädda med vatten eller andra ämnen för att fylla ut, för det andra innehåller de en hel del syntetiska förtjockningsmedel, konserveringsmedel och parfym som istället kan ersättas med mer naturliga ingredienser som även miljön mår bättre av då det mesta spolas ner i avloppet. Ett exempel på en produkt som innehåller en hel del mineralolja är babyolja som många föräldrar smörjer sina barn med dag ut och dag in. Paraffinum liquidum som är den latinska benämningen av en mineralolja står först i innehållsförteckningen på denna produkt, vilket innebär att babyoljan består till största del av detta ämne. Kanske inte så konstigt att barnen behövs smörjas ständigt, då de små krabaterna inte längre har användning för sina talgkörtlar som producerar det egna fettet, då oljan tagit över jobbet som förste smörjare. Pengar som bokstavligen rinner mellan fingrarna och arbete som görs helt i onödan.
Mineralolja säljs under många namn, bl.a.: Mineral oil, petroleum, petrolatum, vaselin oil, medicinsk vitolja, oleum petrolen, paraffinum, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, ozokerit, E 905.
Om du någon gång funderar på att sluta använda produkter med mineralolja och istället övergå till produkter med naturliga ingredienser, eller inte använda några alls, bör du tänka på följande: De första veckorna kan din hud kännas väldigt torr, detta för att mineraloljan hindrat hudens egna fettproduktion och du har blivit beroende av oljan. Det kan alltså ta ett tag för huden att repa sig och komma i balans igen. Så ha tålamod!
Jag använder bara ekologisk kallpressad olivolja som finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer till att smörja ben, armar, händer och ansikte de få gånger det behövs. Jag använder även jojobaolja som bl.a. finns på hälsokost och som är lite mindre fet. Den fungerar väldigt bra till ansiktet eftersom jojobaoljans molekyler är mindre än olivoljans och tränger därför bättre in i huden. Jag är sällan torr eftersom jag bara duschar när det verkligen behövs, d.v.s. ca 2 ggr i veckan och använder väldigt sällan tvål, vilket gör att jag heller inte behöver smörja mig särskilt ofta. Ganska enkel ekvation egentligen. Tvätta inte bort ditt naturliga fettlager så behöver du heller inte smörja på ett nytt.
Några tips på märken som är ekologiska, biologiska, ej testade på djur och som har innehållsförteckningar som är enkla att tyda är Dermanord, Urtekram och Marja Entrich. Dessa går att köpa på nätet, i hälsokostbutiker och via återförsäljare.
Ta gärna en titt i ditt badrumsskåp. Vad finns det för innehåll i dina produkter? Finns det något där du faktiskt kan vara utan? Ta också en titt i ditt garage, finns det kanske några flaskor där som innehåller samma ämnen som de i badrummet?
I nästa inlägg om hudvård tipsar jag om en del produkter du kan göra själv av vanliga livsmedel och som även går att äta!

Fin hy utan syntetiska ämnen
Huden är kroppens största organ, ca 1.8-2 kvm och väger ca 3-5 kg. Den har till uppgift att bl.a. skydda kroppen från skadliga solstrålar, bakterier, virus, gifter och uttorkning. Huden är också ett avgiftande utsöndringsorgan vilket betyder att hudens svettkörtlar transporterar ut slaggprodukter och gifter ur kroppen. Den är också ett viktigt andningsorgan som tar in syre och släpper ut koldioxid samt att den absorberar substanser, d.v.s. huden äter det vi ger den.
Huden är uppbyggd i olika lager- underhuden, läderhuden samt överhuden. Ytterst på överhuden finns ett lager av platta döda hudceller, svett och talg (fett) som bildar en stark skyddande yta, såkallat hornlagret. Detta skikt är hudens immunförsvar och är därför viktig att behålla för att kunna skydda kroppen från att bakterier och gifter ska tränga in. I de gamla avdankade hudcellerna finns ett antal vattenlösliga ämnen som fungerar som naturliga återfuktare, exempelvis: aminosyror, karbamid och salter av mjölksyra. Men eftersom dessa är vattenlösliga så åker de lätt snålskjuts med duschvattnet ner i avloppet om vi tvättar oss för flitigt. Det är därför vi blir torra av för mycket vatten på huden.
Om vi även använder tvål ryker också en del av det skyddande talget. Även detta gör att huden lättare torkar ut. Men då är det ju tur att vi har något som kallas hudkräm! För utan den skulle vi ju alltid vara torra som fnösken, eller? Kan det vara så att vi själva har skapat behovet av att smörja oss med body lotion och andra krämer, helt enkelt genom att tvätta oss för mycket? För när vi smörjer oss med syntetiska produkter torkar huden ut pga. av att talgkörtlarna slutar producera vårt naturliga fett. För varför ska de jobba i onödan, när en fet kräm kan göra det åt dem? För att inte störa hudens försvar med ämnen som rubbar den naturliga balansen är det därför lämpligt att tänka på hur ofta och vad man tvättar sig med.
Man ska vara medveten om att huden är väldigt skicklig att ta upp ämnen som appliceras på den, bara molekylerna är tillräckligt små. Två exempel är nikotinplåster och preventivplåster, där substanserna tränger ner i läderhuden, transporteras ut i blodet och påverkar olika delar av kroppen. Flera hudvårds- och kosmetikaprodukter innehåller också ämnen med tillräckligt små molekyler för att kunna tränga in i blodomloppet. Några ämnen som finns i kosmetikaprodukter och som misstänkt kunna störa hormonsystemet är solskyddsämnet benzophenone-3, antioxidanten BHA, silikonen cyclomethicone, konserveringsmedlen parabener samt ftalater som kan finnas i parfym.
Så för att vårda din hud och hålla den slät och smidig, försök att inte tvätta och duscha dig mer än nödvändigt, se upp för farliga solstrålar, ät bra mat, drick ordentligt med vatten, motionera, få tillräckligt med sömn och återhämtning samt fimpa cigaretterna! Detta har ni förmodligen aldrig hört tidigare :) Men faktum är att det inte finns några genvägar till ren och fin hy (förutom vissa som turligt nog fått föredömliga gener)!
Istället för dyra syntetiska krämer och oljor, använd gärna ekologisk och kallpressad mandelolja, avokadoolja, arganolja eller rapsolja eller kokosfett/olja till ansiktet samt som bodylotion, de är alla naturliga och skonsamma alternativ. De finns att köpa på de flesta hälsokostbutiker samt på nätet.
I nästa inlägg tar jag upp ämnet mineralolja som är en vanlig bas i hudvårdsprodukter. Det låter nyttigt med mineraler, men frågan är om detta verkligen stämmer..
natura
Välkommen!
På den här bloggen kommer det skrivas om allt mellan himmel och jord, men med fokus på temat hälsa som ligger mig varmt om hjärtat! Det latinska ordet natura betyder natur, vilket kommer vara ett genomgående tema i denna blogg.
Som utbildad massör, spa-terapeut och kostrådgivare kommer jag ta upp en hel del om de ämnen som rör dessa områden. Så se fram emot en hel del mumsiga recept lagade med mycket kärlek, tips för en bättre miljö, råd för en bättre kroppshållning, info om naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter samt fakta om innehåll i dessa. Detta och mycket mycket mer!
Välkommen att följa mig på min resa!